Wat doen autobedrijven precies?

Iedereen weet ondertussen wel wat autobedrijven zijn en doen. Ofja, zo ongeveer. Iets met auto’s kopen en verkopen of repareren is wat er vaak wordt gedacht. Dit is natuurlijk in de essentie wel zo, maar wat zijn de specifieke taken en kenmerken eigenlijk? Dit is vrij simpel en tegelijkertijd erg uiteenlopend. Je kunt voor een voorbeeld van zo’n autobedrijf Ridderkerk als voorbeeld nemen. Hier zijn eveneens genoeg autobedrijven die aansluiten bij de beschrijvingen die hier worden gegeven. Denk hierbij aan: autohandelaren, auto-importeurs, auto-exporteurs, automonteurs en autodealers. Vaak bieden bedrijven een combinatie van deze diensten.

Import/export

Autobedrijven kopen auto’s, zowel van particulieren als van bedrijven en/of handelaren. Hierbij gaat het om nieuwe auto’s, maar ook om tweedehands auto’s, ook wel occasions genoemd. Op het moment dat deze handelaren veel bezig zijn over de grens, dat wil zeggen: auto’s in het buitenland inkopen of auto’s uit Nederland naar het buitenland verkopen, wordt er gesproken over importeurs en exporteurs. Deze zijn vaak gespecialiseerd in dit vakgebied en zullen niet veel met reparaties en/of onderhoud doen. De importeurs en exporteurs specialiseren zich ook regelmatig in schadeauto’s. Dit zijn auto’s die schade hebben geleden en zijn hersteld, maar in het land van herkomst hierdoor waarde verliezen.

Onderhoud en monteurs

Een wellicht nog belangrijker onderdeel van de auto-industrie is het onderhoud en de reparaties. Immers zouden auto’s een veel kortere levensduur hebben als dit niet bestond. Dit zou de waarde drastisch doen verminderen en voor consumenten een kostbaardere kostenpost worden. Veel kleine autohandelaren, die over het algemeen handelen in occasions, zie je in de praktijk veel bezig zijn met onderhoud en reparatie. Hierbij zijn de welbekende APK’s niet weg te denken natuurlijk, de Algemene Periodieke Keuring waaraan elke auto jaarlijks moet voldoen om de rijvaardigheid en verkeersveiligheid te waarborgen. De kleinere autohandelaren zijn over het algemeen goedkoper, echter leveren ze vergelijkbare kwaliteit en bieden ze een persoonlijkere service aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.